Категории Информация
Кассы Добавить событие
22 мая 2019

Ricercar

Продажа билетов остановлена
Но вы можете посмотреть другие события категории «КОНЦЕРТЫ»

Дом звукозаписи Украинского Радио
г. Киев, ул. Леонида Первомайского, 5В

О событии

Парадоксальним чином у назву німецької програми потрапило італійське слово, яке перекладається як «вишукувати». Воно ідеально передає дух німецько-австрійської традиції, схильної до ґрунтовних, в’їдливих досліджень навіть у найромантичніших своїх проявах.

У 1747 році прусський король Фрідріх ІІ під час зустрічі з Йоганном Себастьяном Бахом запропонував йому тему для фуги. Бах охрестив її «королівською» і за два місяці опублікував цикл творів на цю тему під загальною назвою «Музичне приношення». Дослідники порівнюють «королівську» тему зі стрічкою Мебіуса, а цикл вважають містичним, сповненим релігійних символів. Бах дав йому заголовок «RegisIussuCantioEtReliquaCanonicaArteResoluta» — це акростих, перші літери якого утворюють слово ричеркар (RICERCAR).

У 1935 році Антон фон Веберн зробив одне з найдивовижніших в історії музики аранжувань — перетворення «фуги мелодичних ліній» на «фугу тембрів». Його варіант ричеркару — справжній музичний пуантилізм і водночас найкраща ілюстрація ідеї духовної цілісності людства. Кожен інструмент грає маленький алогічний фрагмент, значення якого можна зрозуміти лише тоді, коли він вплітається у загальну тканину. Так з окремих різнокольорових камінців вибудовується велична мозаїка.

Гіпнотична творчість Ріхарда Вагнера — органічна складова все тієї ж традиції досліджень. Він препарує містичний світ неначе божевільний хірург. Оперу «Трістан та Ізольда» називають енциклопедією екстатичних станів: пристрасть, нетерпіння, млість, любовний порив, самозабуття, транс, екзальтований гімн ночі… Вагнер писав цей твір у 1857–1859 роках, знемагаючи від закоханості в реальну жінку — Матильду Везендонк — і створивши у підсумку абсолютно потойбічний твір, де Трістан та Ізольда — сучасні Адам і Єва.

Людвіг ван Бетховен у цьому хороводі містичних творів є найбільшим реалістом. Протягом 1797–1800 років він писав Третій фортепіанний концерт, в якому поєднав героїку і трагедію. Традиційне чергування сольних та оркестрових епізодів у фортепіанному концерті перетворено на драматичне зіткнення, від якого неможливо втекти у світ містики та ілюзій. Між тим, попри всю ворожість, реалістичний світ виявляється не менш прекрасним і вартим проживання з широко розплющеними очима.

Kyiv State Symphony Orchestra / Державний академічний естрадно-симфонічний оркестр України

  • Дириґент — Луїджі Ґаджеро
  • Солістка — Діана Чубак (фортепіано)

Програма буде представлена за партнерської підтримки благодійного фонду VERE MUSIC FUND, який надає молодим українським музикантам гранти для участі у міжнародних конкурсах та майстер-класах.

Програма:

  • Йоганн Себастьян Бах / Антон фон Веберн. Фуга (Ричеркар)
  • Антон фон Веберн. Симфонія ор. 21
  • Ріхард Вагнер. Увертюра і Смерть Ізольди з опери «Трістан та Ізольда»
  • Людвіг ван Бетховен. Концерт для фортепіано з оркестром № 3
Предварительный заказ
Заявка на промо-код