Категории Информация
Кассы Добавить событие
Шопеновский вечер
11 июля 2021

Шопеновский вечер

Продажа билетов остановлена
Но вы можете посмотреть другие события категории «КОНЦЕРТЫ»

Львовская национальная опера
г. Львов, пр-т Свободы, 28

О событии

«Пізній Шопен»

«Відвідав я тебе в передостанні дні…», К.Ц.Норвід

  • Маріанна Гумецька – фортепіано
  • Оксана Литвиненко – віолончель

В середині ХІХ століття гра польського романтика Фридеріка Шопена зачарувала та підкорила найбагатші музичні салони Парижа. Кожна його нотка, за словами угорця Ференца Ліста, була діамантом, який падає з неба. Особлива програма творів, написаних в пізній період творчості композитора, прозвучить у виконанні відомої піаністки Маріанни Гумецької та віолончелістки Оксани Линів у музичному салоні Дзеркальної зали.

Маріанна Гумецька

«Виконавському мистецтву артистки притаманна велика виразність висловлювання». «Справжня експресивна інтерпретаторка» - так перекладається заголовок рецензії на виступ Маріанни Гумецької, вміщеної в “Lauterbacher Anzeiger” (Німеччина). «Її гру характеризує бездоганна техніка, барвистість звучання, жвавість та щирість у передачі почуттів».

Піаністка Маріанна Гумецька народилася у Львові. Отримала диплом з відзнакою Московської консерваторії ім. П. Чайковського (клас В.Горностаєвої), диплом магістра Львівської Національної музичної академії ім. М. Лисенка (клас О.Качевої та Х.Гумецької, науковий керівник – Л. Мельник) та Артистичний Диплом Школи Глена Гульда Королівської консерваторії в Торонто (клас Дж.Перрі).

Лауреат відзнаки «Galaxie» Канадської національної телерадіокомпанії, премії «Debut» та диплому «Calgary Honens Competition», почесної відзнаки Кавалерський Хрест Ордеру Заслуги для Польщі від президента РП, лауреат конкурсів молодих музикантів «Віртуози 2000 року» в Санкт - Петербурзі, ім. П.Чайковського та ім. С. Дягілєва в Москві, ім. Б. Дваріонаса в Вільнюсі. Серед інших відзнак піаністки: Іменна стипендія президента України, стипендіальна програма міністра культури і національної спадщини Польщі “Gaude Polonia”, нагорода ім. Марусі Яворської з Оттавського університету.

Учасниця багатьох музичних фестивалів в Східній та Західній Європі, Канаді, США, Японії, серед яких: Rheingau в Німеччині, Kuhmo в Фінляндії, Tibor Varga в Швейцарії, Villa Schindler в Австрії, Music at the Institute в Нью-Йорку та Чікаго та The Sembrich в США, Niagara Chamber Music та Saundaxis в Торонто, «Музичне Бієнале» в Загребі, Timisoara Muzicala в Румунії, «Віртуози», «Контрасти», «Szymanowski Quartet та друзі» у Львові, Chamber Music Sessions та Music-Fest в Києві, Bach-Fest в Сумах, «Стравінський та Україна» в Луцьку.

На особливу увагу заслуговують українсько-польські програми артистки: проекти, пов’язані з постаттю І.Я.Падеревського; цикл концертів до Дня Європи в Україні; цикл концертів «Музика К.Шимановського»; Дні Львова в Кракові. Від 2012 р. М.Гумецька є співзасновником та артистичним директором міжнародного музичного фестивалю «Відкриваємо Падеревського» та щороку бере активну участь у музичних програмах фестивалю як солістка, організатор та член Капітули відзнаки PADEREWSKI. У творчому доробку фестивалю – виконання всіх творів І.Я. Падеревського провідними артистами світової сцени. Серед проектів останніх кількох років - приготування та постановка в Польщі, Україні та США опери «Манру» І.Я.Падеревського у новій аранжації, створеній разом з видатними українськими та польськими артистами, серед яких диригент Наталія Пономарчук, режисер Василь Вовкун, сценограф Наталія Клісенко, скрипаль Дмитро Ткаченко, солісти Ева Трач, Людмила Осташ, Мацєй Командера, Сильвестер Костецький, Лукаш Мотковіч; започаткування Європейської Академії Молодих Віртуозів, проведення майстер-класів та концертів для молоді у Польщі, Україні, Литві, США.

Українська піаністка стала учасником багатьох музичних проектів: «Музика навколо нас» на CBC Radio 2 в Торонто, «Французька весна» в Україні, «Експресії та Імпресії», «Музика і Вино», «Вечір фантазій», «Шопен при свічках», «Фортепіанний марафон» у Львівській філармонії. Концертні програми з ансамблем Les AMIS: LOVE: Innocence, Passion, Obsession, «Румунські прем’єри», Les AMIS de Xenakis та інш. прозвучали в Канаді, в Україні та під час європейських турне ансамблю. Спільно з канадською скрипалькою Линн Куо у 2014 р. піаністка презентовала компакт диск під назвою LOVE, записаний в Glenn Gould Studio CBC в Торонто.

В переліку творчих партнерів піаністки - квартети Penderecki та Aviv, Вікторія Лук’янець, Єжи Максимюк, Кшесімір Демський, Ґражина Ауґусцік, Анна Марія Йопек, Наталія Пономарчук, Хобарт Ерл, Томас Зандерлінг, Гарі Кулеша, Рейчел Мерсер, Линн Куо, Державний симфонічний оркестр України, Лондонські Солісти, «INSO – Львів», Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії, Російський національний оркестр М.Плетньова, Оркестри Канадського Центру Мистецтв та Королівської Консерваторії в Торонто, Filarmonica Banatul, Geminiani Orchestra, «Гродненська капела», камерні оркестри Canadian Symfonietta, Thirteen Strings, «Академія», «Віртуози Львова». Тривала співпраця поєднала піаністку з канадським ансамблем Les AMIS у концертних програмах в Європі, Канаді та США та з Львівською Національною Філармонією, солісткою якої піаністка стала у 2008 р.

Оксана Литвиненко

Народилась у Львові. Закінчила Львівську середню спеціалізовану музичну школу-інтернат ім. Соломії Крушельницької у класі викладача Людмили Комар. Впродовж 2010-2015 рр. навчалась у Львівській національній музичній академії ім. Миколи Лисенка у класі професора Юрія Ланюка, а з 2015 року продовжила навчання в асистентурі-стажування (творчий керівник проф. Юрій Ланюк).

Під час навчання брала участь у різноманітних міжнародних, регіональних конкурсах та музичних фестивалях. Неодноразово виступала як солістка у супроводі симфонічного оркестру, а також з сольними програмами. Лауреат Міжнародного конкурсу молодих виконавців «XXI Century Art» (Київ, 2012) та всеукраїнського конкурсу віолончелістів (Львів, 2016 р.)

Предварительный заказ
Заявка на промо-код