Категорії Інформація
Каси Додати подію
11 травня 2023

Карміна Бурана

Продаж квитків зупинено
Але ви можете ознайомитись з іншими подіями категорії «ТЕАТР»

Київська опера (Театр опери і балету для дітей та юнацтва)
вул. Межигірська, 2

Про подію

Сценічна кантата

Композитор: Карл Орфф

Постановний склад

Диригент-постановник – Олексій Баклан

Хормейстер-постановник – Анжела Масленнікова

Диригенти – Віктор Плоскіна, Сергій Голубничий, Анжела Масленнікова

Концертмейстери – Лідія Водик, Любов Орлова

ВИКОНАВЦІ

Солісти, хор та симфонічний оркестр театру

Про виставу

Сценічна кантата «Кáрміна Бурана» («Carmina Burana») видатного німецького композитора Карла Орффа (1895 – 1982) – один iз найбільш заворожуючих творів світової класики. Її недаремно називають музичним бестселером 20 століття, адже зустріч із цією дивовижною музикою нікого не залишає байдужим. Життя і смерть, любов і самотність, радість і страждання, а головне – непостійність, непередбачуваність її величності Фортуни вмістив у себе цей геніальний твір.

Назва «Карміна Бурана» походить від середньовічної збірки віршів та пісень, створених невідомими поетами – мандрівними ченцями та студентами. Її було знайдено на початку 19 століття в одному з бенедиктинських монастирів у передгір’ях Баварських Альп («carmina» латиною – «пісні», «burana» – назва місцевості). Карл Орфф наштовхнувся на видання у каталозі антикваріату. Особливо захопила композитора вміщена на першій сторінці старовинна гравюра «Колесо Фортуни», що символізувала мінливість людської долі. Кожну з фігур, на ній зображених, сопроводжував текст: «буду царювати – царюю – царював – залишився без царства». З понад 250 віршів Орфф обрав 24 поезії про кохання, весну, застольні й сатиричні пісні. Вони й увійшли до його кантати, причому латинський текст першоджерела лишився недоторканим.

Перше виконання «Карміни Бурани» в 1937 році у Державній опері Франкфурта-на-Майні поклало початок світовій популярності твору. Найбільш відомою стала частина «О, Фортуно!» – звернення до мінливої долі, що відкриває і завершує кантату.

До «Карміни Бурани» наш театр вперше звернувся з нагоди 100-річчя від дня народження К. Орффа (1995). Оркестр та солісти виконали кантату разом із двома хорами – Державною чоловічою капелою ім. Л. Ревуцького та жіночим хором Київського музичного училища, виступивши у Києві та на гастролях в Іспанії. Пам’ятним було і виконання «Карміни» у День Києва в 2000 р. на Майдані Незалежності – масштабне дійство за участю оркестру, хору, балету та солістів театру, а також учнів Київського державного хореографічного училища.

Від 2002 р. «Карміна Бурана» Карла Орффа звучить зі сцени театру. І, сподіваємося, ця магічна музика вразить і полонить вашу уяву.

Попереднє замовлення
Заявка на промо-код