Категорії Інформація
Каси Додати подію
23 березня 2019

Йозеф Гайдн. Київський камерний оркестр

Продаж квитків зупинено
Але ви можете ознайомитись з іншими подіями категорії «КОНЦЕРТИ»

Кірха Святої Катерини
м. Київ, вул. Лютеранська, 22

Про подію

«Сім останніх Слів Спасителя нашого на Хресті» Hob. ХХ:1, тв.51

Київський камерний оркестр

Вадим Борисов (violin/direction) Олександр Рудько (слово)

23 березня відбудеться незвичайний за змістом та формою концерт. На вас чекає виконання твору Йозефа Гайдна «Сім останніх Слів Спасителя нашого на Хресті». Сам композитор залишив згадку про історію написання твору: «…один канонік з Кадіса звернувся до мене з проханням скласти інструментальну музику на сім слів Ісуса на хресті. У ті часи в головному соборі Кадіса щороку в Великий Піст виконували ораторію… Опівдні всі двері замикали, і тоді звучала музика. Піднявшись на кафедру, єпископ, після музичного вступу, мав тлумачити одне з семи слів. Закінчивши, він спускався з кафедри… Паузу заповнювала музика. Потім єпископ знову мав підніматися на кафедру і знову покидати її — і щоразу, коли він закінчував — мав звучати оркестр. Цьому дійству і повинна була відповідати моя композиція…»

Гайдн створив цикл для оркестру з семи повільних частин (композитор називає їх «сонатами») з інтродукцією та епілогом «II Terremoto» («Землетрус»), живописом бурі, що вибухнула після смерті Христа. Як припускають, твір вперше було виконано на Страсному тижні 1786 року в Кадісі в церкві Санта Куева і опубліковано в 1787 році.

Музичні втілення євангельського сюжету про сім слів розп’ятого Христа існували і раніше. Але лише твір Гайдна набув широкої популярності.

У вас є унікальна можливість відчути всю силу геніальної музики в умовах, максимально наближених до оригінального задуму. Перед кожною частиною твору прозвучать слова з Святого Писання, яким відповідає музика.

Ви матимете нагоду почути абсолютне, повне поєднання досконалої музики і чистого біблійного богослов’я. Зрозуміти і полюбити цей твір — значить зрозуміти і полюбити Христа…

Попереднє замовлення
Заявка на промо-код