Категорії Інформація
Каси Додати подію
Б. Лятошинський. Камерні твори
28 квітня 2024

Б. Лятошинський. Камерні твори

Ціна: 300 грн

Київська опера (Театр опери і балету для дітей та юнацтва)
вул. Межигірська, 2
Купити квиток

Замовити квитки на "Б. Лятошинський. Камерні твори"

28 квіт., неділя

Про подію

Notabene Chamber Group продовжує досліджувати камерну спадщину Бориса Лятошинського. Цього разу вперше в програмі ансамблю прозвучить Перший струнний квартет композитора.

Лятошинський у листуванні зі своїм вчителем Рейнгольдом Глієром неодноразово згадує власний юнацький квартет. У 1927 році Глієр анонсував виконання цього твору в одному із найближчих концертів, однак Лятошинський щоразу вагався, адже квартет, написаний ним у 1915 році на другому курсі консерваторії, суттєво відрізнявся стилістикою від творчості середини 1920-х. У листах композитор не втомлювався повторювати свою вимогу позначати рік написання квартету у програмці, аби публіка розуміла, що звучить юнацька композиція.

У листі від 12 березня 1927 року Глієр писав: «На жаль, програмок не було, і анонсів ввечері ніяких не робили. Тому неможливо було виконати Ваше бажання та повідомити рік написання. Але, я гадаю, що в цьому немає ніякої біди. <...> Моє враження тепер таке, що, за виключенням кількох місць (де слабне напруга), квартет може згодитися та стати репертуарним. <...> Можливо, є в двох-трьох місцях розтягнутість форми. Якщо квартет на одну чи дві хвилини стане коротшим, ніж він є, біди не буде. Дуже ефектно звучить кінець скерцо з флажолетами. Початок скерцо — перша частина тьмяна — надто складні пасажі. Перша частина вся хороший. Тема повільної частини хороша. Фінал хороший. Звучність ледь не усюди хороша. Мені він зараз значно більше подобається».

Зрештою, Перший квартет справді став репертуарним твором, від якого Борис Лятошинський вів лік своїй композиторській діяльності.

Звучання цього твору у програмі концерту поруч зі зрілими опусами митця може стати вражаючим контрастом, який проявить становлення композиторського стилю Бориса Лятошинського.

Програма:

Борис Лятошинський - Сюїта на українські народні пісні Op.45 (1944)

Борис Лятошинський - Струнний квартет no.1

Борис Лятошинський - Тріо для скрипки, віолончелі, фортепіано No 2 (1942)

Виконавці: NotaBene Chamber Group:

Андрій Павлов /скрипка/

Максим Грінченко /скрипка/

Ігор Завгородній /альт/

Артем Полуденний /віолончель/

Роман Лопатинський /фортепіано/

Попереднє замовлення
Заявка на промо-код