Категорії Інформація
Каси Додати подію
22 лютого 2019

Tempesta di Mare / Буря на море

Продаж квитків зупинено
Але ви можете ознайомитись з іншими подіями категорії «КОНЦЕРТИ»

Будинок звукозапису Українського Радіо
м. Київ, вул. Леоніда Первомайського, 5В

Про подію

Kyiv State Symphony Orchestra / Державний академічний естрадно-симфонічний оркестр України

  • Дириґент — Луїджі Ґаджеро
  • Соліст — Сергій Гурін (фагот)
  • Tempesta di Mare / Буря на морі

Програма:

  • Максим Березовський. Симфонія C-dur
  • Йозеф Гайдн. Симфонія № 39 g-moll («Буря на морі»)
  • Вольфґанґ Амадей Моцарт. Концерт для фагота з оркестром
  • Фелікс Мендельсон. Симфонія № 4 («Італійська»)

Перший концерт із новим головним дириґентом Луїджі Ґаджеро Державний академічний естрадно-симфонічний оркестр розпочне символічно — виконанням першої (відомої) української симфонії. Максим Березовський написав симфонію C-dur на батьківщині Луїджі Ґаджеро, в Італії, орієнтовно на початку 1770-х років, і донедавна рукопис вважався втраченим. Партитуру, яка довгий час знаходилась в приватному архіві Archivio Doria Pamphilj, що належить знаній родині римських аристократів, першим озвучив американський дириґент Стівен Фокс у 2003 році в Королівській академії музики у Великій Британії, а 2016 році українську прем’єру здійснив Кирило Карабиць. Виконання першої української симфонії, побудованої за так званим «італійським» тричастинним типом, українським оркестром під орудою італійського дириґента привідкриє нові грані взаємовпливу двох культур.

Симфонія № 39 g-moll («Буря на морі») з-під пера Йозефа Гайдна з’явилася незадовго до твору Березовського — у 1765-му. Вона винятково напружена як для композитора, якому перманентно притаманні врівноваженість, оптимізм та здоровий гумор. Дослідники пов’язують ці нетипові риси із впливом руху «Sturm und Drang» («Буря і натиск»), що перетворює твори цього періоду на симфонії «пристрасті і драми». Найбільш бурхлива частина — фінал, у якому тремоло і пасажі струнних створюють «бурю», подібну до «Грози» із «Пір року» Антоніо Вівальді. За самою ж назвою твір перегукується із однойменним флейтовим концертом Вівальді — La tempesta di mare, першим з Шести флейтових концертів, ор.10

Вольфґанґ Амадей Моцарт у цьому проекті представлений Концертом для фагота з оркестром, свого роду акробатичним трюком для цього хрипкого інструмента, придуманим 18-річним композитором у 1774 році. Це єдиний вцілілий твір із п’яти фаготових концертів, хрестоматійний для духовиків і життєдайний для вокалістів, адже його друга частина лягла в основу арії Розіни «Porgi, amor» з опери «Весілля Фігаро».

Остання партитура — знову «лист з Італії», цього разу — від Фелікса Мендельсона. «Сині гори залишаються позаду; сонце припікає крізь листя винограду; дорога біжить між фруктових садів; дерева немов ланцюгами пов’язані один з одним кучерявими рослинами, і здається, що ти вдома, що все це було тобі давно знайоме, а тепер ти це знаходиш знов», — пише він рідним. Симфонія 1833-го року сповнена танцювальними італійськими ритмами, в тому числі в неї потрапила римська сальтарела і неаполітанська тарантела.

Луїджі Ґаджеро (головний дириґент)

Професор, музичний директор Ансамблю сучасної музики студентів Музичної академії, викладач перкусійної камерної музики у Консерваторії Страсбурга і в Страсбурзькій академії музики (Франція), артистичний та музичний директор Ухо-ансамблю (Київ) та музичний директор ансамблю La Dolce Maniera (Страсбург). Диригував наступними колективами: Ухо-ансамбль, L’Imaginaire (Страсбург); La Dolce Maniera, Les Temps Modernes (Ліон), EMC of the Académie Superieure de Musique у Страсбурзі. Співпрацював з такими митцями як Клаудіо Аббадо, Даніель Баренбойм, П’єр Булез, Міхаіл Юровскій, Ріккардо Муті, сер Саймон Реттл тощо. Як соліст виступає з Берлінським філармонічним оркестром, NDR у Гамбурзі, Оркестром Комічної опери у Берліні, Радіооркестром Хілверсум та ін.

Kyiv State Symphony Orchestra

Державний академічний естрадно-симфонічний оркестр України заснований у 1979 році як перший і єдиний професійний колектив України, що від самого початку демонструє стильове розмаїття репертуару — класика, якісна популярна музика, джаз, мюзикл. З 2019 року оркестр посилює свою «класичну» складову і бере сценічне ім’я для проектів у сфері класичної музики «Kyiv State Symphony Orchestra». Паралельно із цим у складі колективу продовжують існувати камерні формації — Fantastic Big Band та Fantastic Jazz Band.

Сьогодні це відомий в Україні та поза її межами колектив з довгою історією зіркових виступів — оркестр неодноразово гастролював Нідерландами, Італією, Швейцарією, Іспанією, Німеччиною, Південною Кореєю, Францією, Польщею та Україною; співпрацював з видатними диригентами та світовими зірками (Тарас Криса, Мішель Легран, Хосе Каррерас, Монсеррат Кабальє, Сумі Йо, Алессандро Саффіна, Андрій Бондаренко тощо).

Місія оркестру: популяризувати музику та залучати до мистецтва широку публіку, бути посланцями України на міжнародній культурній арені, створювати неординарні концертні концепти.

Попереднє замовлення
Заявка на промо-код