Категорії Інформація
Каси Додати подію
Авантюра Никодима Дизми ((Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка)
15 липня 2022

Авантюра Никодима Дизми ((Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка)

Продаж квитків зупинено
Але ви можете ознайомитись з іншими подіями категорії «ТЕАТР»

Національний академічний драматичний театр ім. Лесі Українки
м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 5 (м. «Театральна»)

Про подію

Авантюра Никодима Дизми

за мотивами роману «Кар'єра Никодима Дизми»

П'єса Дмитра Чирипюка

Вистава на 2 дії

«Кар'єра Никодима Дизми» - один із напопулярніших романів класика польської літератури Тадеуша Доленги-Мостовича (1898-1939 рр.).

За висловлюваннями численних літературознавців, твір являє собою гостру сатиру на громадсько-політичне життя Польщі 20-30-х рр., часів режиму Юзефа Пілсудського.

Проте історія, що трапилася з головним героєм, надзвичайно метафорична, театральна і певною мірою авантюрна. Вже сам сюжет можна порівняти із парадоксальними містифікаціями Миколи Гоголя, що надає йому ексцентричності й актуальності і сьогодні.

Саме фабула розвитку подій, що сталися із головним героєм Никодимом Дизмою, певною мірою ірреальна і сюрреалістична. Пересічна особа з невеликого містечка в пошуках кращої долі приїжджає з периферії до столиці. Не маючи ані освіти, ані спеціальності, єдине прагнення - знайти «тепленьке місце», аби спокійно і по можливості «смачно» існувати, не докладаючи особливих зусиль. Чи то, як кажуть, дурням фартить, чи «хтось» приспав долю… Але одного дня абсолютно випадково (чи не випадково) до його рук потрапляє лист-запрошення на раут до самого Голови Ради Міністрів. Ясна річ, запрошення не йому, проте чому б не скористатися і хоча попоїсти смачненького? Відкинувши усі вагання, Никодим переступає заповітну межу сильних світу цього. А далі… Випадок робить свою справу. Він опиняється у вирі вишуканого товариства, про яке навіть й не мріяв. До того ж оточення починає «грати» короля. Анекдотичний випадок перетворює Дизму на «героя». Всі певні, що саме він – та особа, яка спроможна вивести країну з кризи, яка, на відміну від багатьох клерків, міністрів та інших володіє непересічними знаннями, світлим життєдайним розумом. Розпочинається шалена, просякнута фарсовою стихією, кар'єра посереднього чоловічка, який і сам, завдяки вірі в нього та підтримці оточуючих, із азартом і захватом авантюриста, проводить небезпечну, проте таку звабливу вишукану гру, свято вірячи, що він і є обранцем долі… 

Автори

Режисер-постановник / Дмитро Чирипюк

Художник-постановник / Андрій Александрович-Дочевський

Художник по костюмах / Анна Духовична

Композитори / Роман Григорів, Ілля Розумейко 

Режисер з пластики / Ольга Семьошкіна

Хормейстери / Сусанна Карпенко, Роман Божко

Автори відеоряду / Георгій Дорошенко, Валерій Лозинський

Інженер відеоряду / Олександр Рожков

Художник по світлу / Ганна Ваховська, Ярослав Марчук

Звукорежисер / Дмитро Дроздов, Владислав Коломійченко

Виставу веде / Віра Алименко

Спонсор вистави – Адвокатське Об'єднання «Гесторс»

Попереднє замовлення
Заявка на промо-код